Güneş yüzeyinde yaşanan patlamalara ilişkin NASA'dan ilk açıklama geldi. Güneş yüzeyinde yaşanan patlamaların cep telefonu, internet ve elektrik sinyallerini etkileyecek boyutta güçlü enerji dalgaları oluşturduğuna dikkat çekildi.
PEKİ GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?
Güneş patlaması veya Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler.
GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN YAŞANACAK?
Mashable'a bu yılın başında yaptığı açıklamada, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden bilim insanı Mark Miesch, "Fırtına mevsimlerinin uzaydaki eşdeğeri diyebiliriz. Şimdi de bir yenisi başlıyor" dedi. Şu anki döngüde Güneş aktivitesi, Temmuz 2025’te zirve noktasına ulaşacak. Aşağıdaki videoda gördüğünüz patlamaların sebebi de tam olarak bu. Son aktivitede yedi adet Güneş patlaması (Güneş’in yüzeyinde yaşanan ışık patlamaları) ve 18 taçküre kütle atımı (Güneş’in yüzeyinden plazma adı verilen çok sıcak gaz atımları) yaşandı.
-VIDEO1-
GÜNEŞ PATLAMASININ DÜNYAMIZA ETKİLERİ
Bu potansiyel güneş fırtınasının, Dünya'nın manyetik alanı üzerinde ciddi etkileri olabileceği düşünülüyor. California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Güneş fırtınaları nedeniyle, Dünya'nın dış atmosferi ısınabilir ve bu durum uyduları da etkileyebilir. Uyduların ısınması, GPS, cep telefonu ve uydu TV sinyallerinde parazitlenmelere yol açılabilir. Bu tür bir olayın, günümüzde dünya genelinde büyük bir iletişim krizine ve milyarlarca dolarlık zarara neden olabileceği ifade edilmektedir.
GÜNEŞ PATLAMASINDA İLETİŞİMİ SAĞLAMAK
Telsiz veya radyo cihazları kullanmak cep telefonlarının yokluğunda iletişimi sağlayacaktır. Telsiz cihazları, kendi bağımsız iletişim altyapısına sahiptir ve cep telefonları gibi bir şebekeye bağlı olmaksızın doğrudan cihazlar arasında iletişim kurabilir. Bu, özellikle doğal afetler gibi cep telefonu şebekesinin zayıf olduğu durumlarda avantaj sağlar.
Telsiz cihazları, uzun menzile sahip olabilir ve uzak bölgelerdeki kullanıcılar arasında güvenilir bir iletişim kurabilir. Ayrıca, bazı modeller düşük güç tüketimi özelliklerine sahip olduğundan pil ömrü konusunda avantaj sağlar. (Düşük güç tüketimine sahip telsizlerimize ulaşmak için lütfen tıklayınız) Telsiz cihazları, dış ortamda ve zorlu hava koşullarında çalışmaya uygun olarak tasarlanabilir. Telsizlerin toz, su ve darbelere karşı dayanıklılığı hayat kurtarır! (Su geçirmez ve darbelere dayanıklı telsizimize ulaşmak için lütfen tıklayınız)